sâmbătă, 26 februarie 2011

Ne mai mirăm că suntem campioni la consumul de alcool

Azi am dat o fugă până acasă. În microbuzul ce duce la hidrocentrala de la Dubăsari s-au așezat patru basarabeni rumeni și vorbăreți. Cum a pornit mașina din gară oamenii veseli, care veneau de la muncă din Rusia, s-au pus pe băut. La astfel de clienți în rusă termenul e zarabodka, iar moldovenii l-au adoptat cu zarabodkă, cu ă la sfârșit, "vin de la zarabodkă" (de la câștig). Tot drumul acești indivizi au băut vin din peturi de 1,5 litri, cam câte una de căcăciulă. Chiar dacă li s-a făcut observație, ei continuau să vorbească zgomotos, să injure, să râgâie și să bea întruna. Spre finalul călătoriei microbuzul duhnea a de toate.

Cu siguranță acești basarabenii au băut două zile cuntinuu, de când s-au pus pe tren la Moscova sau Sankt Petersburg. Cât a încăput în ei numai unul Dumnezeu știe.

Scena mi-a adus aminte de o altă întâmplare tot cu basarabeni și tot cu venitul de la munci. Era prin 2002 și mă întorceam acasă de la București, cu autobuzul de rută. La acea vreme căpșunarii noștrii din Italia, Spania și Portugalia veneau până la București de unde luau același autobuz ca și noi, studenții. Trei indivizi au băut întruna bere, parcă nu mai văzuse bere cinci ani. Bineînțeles că erau veseli și numai gura lor era. După care au început a opri mașina că vroiau la budă. Așa au ținut-o o noapte întreagă, până am ajuns la Huși.

Am senzația că Organizația Modială a Sănătății a cam greșit cu litrii de alcool consumați de moldoveni, ei beau mai mult decât 19,2 litrii de alcool pe an.

Niciun comentariu: