joi, 24 februarie 2011

Autoritățile moldovene au uitat să-i retragă titlu de doctor lui Stepaniuc

Zilele trecute, Universitatea din Bayreuth (Bavaria) i-a retras titlul de doctor în Drept ministrului german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg. Acesta a fost acuzat de plagiat de savanți, dar și de mass-media germană. În timpul scandalului pretinsul savant-politician a spus ca renunță la titlul științific, după ce și-ar fi recitit teza de doctorat.

Acum un an și trei luni, într-o altă țară, dintr-un alt colț de Europă, ceva mai sălbatică decât Țara lui Guttenberg, 79 de istorici, dintre care 58 de doctori, îl acuzau de plagiat și denaturare a faptelor istorice pe fostul mare politician și vicepremier Victor Stepaniuc. Savanții moldoveni au adresat autorităților științifice mai multe demersuri să reexamineze teza pretinsului om de știință, mai ales că fostul comunist se făcuse doctor în știință pe când guverna țara. Contestatarii au reușit să obțină și o hotărâre de judecată care obliga Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare să reexamineze teza de doctor.

Ce s-a întâmplat între timp? Nimic. Autoritățile științifice tac mâlc, iar savantul Stepaniuc declară că scrie cărți și merge la arhive. Și savanții parcă au uitat de inițiativa lor.

Dar Moldova nu-i Germania...

Niciun comentariu: