miercuri, 3 decembrie 2008

UE vrea sa fie mai prezenta in estul Europei

Azi, la Bruxelles, a fost prezentata conceptia Parteneriatului Estic (PE) al Uniunii Europene cu sase foste tari sovietice - Ucraina, R. Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Belarus (care ar putea adera mai tarziu). José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si Benita Ferrero-Waldner, comisarul pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate, au promis o strategie mai clara a UE in această zona a continentului, mai multa hotarare si o asistenta financiara mai consistenta.

Parteneriatul Estic a fost propus, in mai, de Polonia si Suedia si urma sa fie facut public in martie anul viitor. Dar dupa razboiul din Georgia, la summitul din 1 septembrie a.c., Consiliul UE a cerut Comisiei Europene (CE) accelerarea procesului. Ieri, CE a propus lansarea acestei initiative in primavara anului 2009 la un summit special al Parteneriatului estic 27+6.

„Securitatea si stabilitatea UE sunt afectate de evenimentele care au loc in Europa de Est si in Caucazul de Sud. Politica noastra fata de aceste tari ar trebui sa fie ferma si neambigua. Propunerile noastre vor face vecinatatea estica mai stabila si mai prospera”, a declarat comisarul pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate Benita Ferrero-Waldner. „Mesajul nostru e foarte clar. Vrem sa va ajutam sa va schimbati la fata. Trebuie sa investim si mai mult in stabilitatea si prosperitatea reciproca. Aceste eforturi vor fi compensate rapid prin beneficii politice si economice importante pentru ambele parti”, a spus José Manuel Barroso. Preşedintele CE a adaugat ca in aceasta initiativa nu ar trebui sa afecteze relatia cu Rusia, unde au aparut deja iritari, intrucat tarile cu pricina ar face parte din „zona ei de influenta”. „In cele mai dificile momente ale crizei dintre Rusia si Georgia, noi am spus clar ca suntem impotriva sferelor de influenta. Cred ca toate tarile au dreptul sa decida pe ce cale sa mearga. Daca nu exista război rece, nu trebuie sa fie nici zone de influenta”, a spus Barroso.

Oficialii europeni au afirmat ca propunerea Comisiei este „ambitioasa” si va institui o noua etapa in relatiile UE cu fostele tari sovietice, inclusiv perspectiva tranzitiei la o noua generatie de acorduri de asociere, integrarea extinsa in economia UE, facilitarea calatoriilor cetatenilor din aceasta regiune catre UE. Parteneriatul Estic va contine pe langa o dimensiune bilaterala de cooperare si una multilaterala, prin care Bruxellesul isi doreste sa sporeasca solidaritatea dintre aceste tari.

Potrivit unor voci de la Bruxelles, Parteneriatul Estic va decupla tarile vecine din estul Europei de cele din nordul Africii, membre ale Politicii Europene de Vecinatate, astfel incat acestea din urma sa nu ceara mai mult, cu atat mai mult ca oficialii europeni le promit tarilor din PE o sustinere similara celei acordate tarilor ce au semnat anterior acorduri de asociere.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Sper ca Parteneriatul Estic să ofere Republicii Moldova mai multe șanse de aderare la UE. Cât privește sfera de influență, țin să spun că mi-a plăcut răspunsul franc a lui Baroso. Nu avem război rece, nu avem sfere de influență.

Vorba lui Ion Aldea-Teodorovici, actuală și astăzi - ”Lăsați-ne odată-n pace!”