vineri, 23 ianuarie 2009

Germania, altfel decat in mituri

Chiar dacă am revenit la Chisinau de cateva zile o sa mai zic cateva chestii care merita de povestit despre Germania.

Nemtii sunt foarte responsabili si implicati in viata politica. Ei participa in numar mare la alegeri, dezbat aprins platformele electorale si chiar sanctioneaza politicienii si partidele care fac promisiuni pe care nu si le respecta.
In urma cu un an locuitorii din Hessen au votat in preponderenta pentru partidele de stanga, care se aflau in opozitie. In campanie SPD (Sozialdemokratische Partei) a spus ca nu va face coalitie cu Die Linke (comunistii). Pentru ca nu le ajungea voturi au facut alianta, fapt dezaprobat cu vehementa de electorat. In definitiv, trei deputati SPD au refuzat sa voteze noul guvern, iar asta a dus la autodizolvarea parlamentului de land si declararea alegerilor anticipate.

Acest lucru a costat mult partidul care nu si-a respectat promisiunile. La 18 ianuarie SPD a pierdut 13% fata de ultimele alegeri. Dupa anuntarea rezultatelor exit-poll sefa partidului la nivel local Andrea Ypsilanti si-a anuntat demisia. La aceste alegeri au avut de castigat liberalii de la FDP (Freie Demokratische Partei) si ecologistii Die Grünen (Partidul verzilor). Ambele partide au avut rezultate istorice, crescand cu peste 6%, la 16,2% si, respectiv, 13,7%. Si unii, si altii au electorate preponderent din orase, cu studii superioare, numai ca, spre deosebire de liberali, ecologistii sunt mai de stanga.

La ei nu exista observatori sau coalitii de monitorizare. „Politica e ca un joc sportiv, exista reguli pe care jucatorii le respecta”, ne spun oficiali de la Ministerul de Interne si Sportului, în subordinea caruia intra si autoritatea ce se ocupa de organizarea alegerilor. Pentru ei, noi traim intr-o lume intoarsa pe dos, mai ales dupa ce aud ca in R. Moldova cineva pazeste stampile sau buletinele de vot albe ca sa nu fie furate. Ca dovada seful unei sectii pe care o vizitam ne aduce la fiecare cate un buletin de vot si ni-l face cadou. Sectiile sunt alcatuite de cel mult sase-sapte persoane iar urna de vot este un banal tomberon de gunoi.

O alta noutate pentru noi a fost „ingrasarea porcului” din ajunul alegerilor. Intrucat sambata mass-media nu mai are voie sa faca campanie politicienii isi fac standuri sau alte feluri de întalniri cu potentialii votanti. Bunaoara, în ajunul alegerilor toate partidele au iesit cu marfa, adica cu politicienii si materialele publicitare, in centrul Darmstadtului, in perimetrul in care sunt concentrate cele mai multe magazine si locuri de agrement. Asa ca ultima batalie s-a dat anume aici. Cei mai bine pregatiti si mai ingeniosi au fost ecologistii care au batut tobe africane, au impartit bomboane (glucoza), baloane, moristi de vant, toate cu mesaje nastrusnice, pana si prezervative pe care scria „verzii o fac mai bine”. Pentru a da greutate, la intalnire a venit si liderul politic la nivel federal. Ca rezultat, aici partidul a luat 25%, de doua ori mai mult decat in alte orase mari.
CDU a adus o orchestra traditionala si impartea carnaciori prajiti (Wurst) celor mai interesati, iar FPD a venit cu cei mai tineri si chipesi candidati. In timp ce partidele se luptau pentru ultimul alegator la Darmstadt, Social-Democratii aveau o lansare grandioasa la Frankfurt. Pacat ca discursurile au fost extrem de plicticoase si nu se mai terminau, inclusiv spiciul lui Frank Steinmeier, actualul ministrul de Externe al Germaniei si candidat al SPD la functia de cancelar federal din acest an. Aici oferta electorala a inclus si o inima Social-Democrata umpluta cu un fel de lichid si care la atingerea unei bucati de metal din interior lichidul se cristaliza iar inima devenea fierbinte.

In ciuda interesului mare pentru politica, germanii nu uita si de portia zilnica de cultura. Intrucat la Frankfurt se organizeaza cel mai mare targ de carte din lume, aici exista si librarii enorme. De asemenea vezi la orice colt de strada oameni citind. Ai impresia ca te afli intr-o biblioteca in aer liber. Pentru diversitate book-shopurile sunt laolalta cu cafenelele si saloane de mobila. Numai ce nu se face pentru client? Se citeste si la cafea, si pe canapele, si pe scari, mai putin in toalete unde exista semnul de interdictie. De asemenea, nemtii sunt mari consumatorii de muzica clasica. In ultimii ani exista tendinta de a lasa la o parte somptuosul. Dovada - anume aici poti vedea concerte de opera aproape fara decor si în costume obisnuite.

Un comentariu:

IMB spunea...

Mai vreau prin Germania dupa prezentarea asta :))Asta cu buletinul de vot cadou este tare :))
Da avem cel putin doua coalitii de monitorizare :))+ observatori OSCE, CoE, UE, CSI + observatori de la partide etc. Avem multi specialisti pe "observare" :))