sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Si in Germania exista un 2009

Duminica in landul Hessen (Wiesbaden - captala, Frankfurt - orasul cel mai impunator) incepe nebunia numita Anul 2009 in versiune nemteasca. Vor avea loc alegeri aniticipate in parlamentul landului si vor fi primele din totalul celor 19 alegeri organizate in acest an in Republica Federala Germania. Fiind primele, se considera ca vor da tonul, inclusiv pentru alegerile europarlamentare sau cele contand pentru Bundestagul federal.

Jurnalistii si sociologii germani vorbesc, ca spre deosebire de alti ani, rezltatele sunt mai mult decat previzibile. CDU (Christian Democratic Union) este cotat cu 40% si cel mai probabil va face coalitie cu liberalii de la FDP (Free Democratic Partei). Asta in conditiile in care la nivel federal guverneaza marea coalitie CDU cu SPD (Social Democratic Partei). In trei zile de cand ma aflu in Hessen am observat ca temele campaniei din acest an sunt criza financiara si solutiile pentru Germania, educatia si cam atat. Cam plicticos fata de acum un an, ne-au mai zis jurnalistii de aici. Atunci a fost o polemica pe subiectul migrantilor. Candidatii CDU sustineau ca printre tinerii din familii de migranti e foarte ridicata criminalitatea. Dar au pierdut dezbaterile, si alegerile, si i-a costat vreo 17%. Sunt si multe idei imprumutate de la marele Obama (de la pliante pana la intalniriele cu public. Da, aici de mentionat ca am fost ieri la o prezentare CDU la Frankfurt unde a venit si Angela Markel. Eu n-am vazut la noi lume asa de entuaziasmata).

2 comentarii:

Medicul-Sef spunea...

Cam asa e si pe aici cu entuziasmul. Inca nici nu a inceput inaugurarea lui Obama aici deja se aduna multimi doar ca sa vada repetitia inaugurarii.

Anonim spunea...

Lasa ca acum e mai entuziasmata ca niciodata - de Fabrica de Staruri :)