luni, 30 martie 2009

A fost făcută publică lista candidaţilor compromişi

Astăzi a fost făcută publică lista candidaţilor care nu corespund criteriilor integrităţii morale ale societăţii civile (găsiţi Buletinul „Cunoaşte-ţi candidatul!” pe www.moldovacurata.md). Au fost monitorizaţi peste 200 de candidaţi, de pe nouă liste de partide, în funcţie de şansele de acestora de a accede în parlament. Iar în final, Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a decis că 47 dintre candidaţi nu corespund acestor criterii.

Acţiunea este o premieră pentru R. Moldova şi încurajează cetăţenii cu drept de vot să aleagă candidaţii necompromişi. „Noi nu cerem ca aceste persoane să fie diferiţi justiţiei, doar constatăm anumite lucruri”, a menţionat Petru Macovei, director executiv al Asociaţia Presei Indepen­dente. Mulţi dintre cei care figurează în lista finală ocupă sau au ocupat funcţii publice. „Ei sunt plătiţi din bani publicii şi trebuie să fie monitorizaţi de societatea civilă. E timpul ca societatea să exercite o anumită presiune, iar funcţia publică să nu reprezinte doar o treaptă pentru a-şi rezolva anumite probleme personale”, a adăugat Macovei.

Lista cuprinde: 30 de persoane de la – PCRM, şase - de la UCM, patru - de la PPCD, trei – de la AMN, două - de la PD, şi câte o persoană de la PLDM şi MAE. Înainte de a fi făcuţi publici, candidaţii monitorizaţi au fost propuşi partidelor pentru a contesta informaţia sau a-i exclude din listă. Doar într-un caz un partid a promis că va modifica lista. Două dintre partide, PCRM şi PPCD au refuzat să colaboreze. Totuşi candidaţii de pe listele lor au fost monitorizaţi. Evaluarea a fost realizată pe baza crite­riilor elaborate de cele şapte ONG-uri şi agreate de partidele politice (comportament împotriva statului de drept; adminis­trare defectuoasă; utilizarea resurselor administrative în folos personal sau de partid; utilizarea poziţiei de serviciu în interes personal sau de familie, pro­tecţionism; avere necorespunzătoare veniturilor legale; impozite/amenzi neachitate; traseism politic).

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a fost lansată în luna no­iembrie 2008 de către şapte organizaţii neguverna­mentale: Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Asociaţia Presei Indepen­dente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Cen­trul Independent de Jurna­lism, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie “Acces-info” şi Fundaţia „Soros Moldova”.

Niciun comentariu: