miercuri, 4 martie 2009

Ce s-a ales din conditiile lui Rosca?

Ieri seara, in timp ce cautam niste chichite prin arhiva, am dat de cele zece conditii ale lui Rosca de acum patru ani. Chiar daca ieri CEC a somat API pentru ca si-a permis, in suplimentul "Obiectiv", sa faca campanie in favoarea sau defavoare cuiva, eu cred ca noi trebuie sa le reamintim guvernantilor in fiecare zi sau chiar de mai multe ori pe zi ca nu si-au respectat promisiunile, sa le scoatem ochii, cum se zice in popor. Pentru asa ceva germanii trimit politicienii la odihna. E timpul ca si noi sa-i invatam minte.

Iata conditiile lui Rosca (promit sa le caut si pe cele ale lui Diacov si Serebrian):

1. Adoptarea unei noi redacţii a Legii cu privire la audiovizual şi formarea pe principii noi a unui alt Consiliu Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Anuntata cu mult tam-tam reforma audiovizualului sau Codul lui Arama a fost doar niste baloane de sapun, dupa care CCA a devenit mai politizat si obraznic decat pe timpul lui Mihailo.

2. Adoptarea unei noi Legi cu privire la posturile naţionale de televiziune şi radio.

Situatie aproape similara. In anii 90, pe cand era institutie de stat, Teleradio-Molodva era mult mai libera si mai deschisa la minte.

3. Adoptarea unei noi Legi cu privire la procuratură.

Respectiva lege a fost murata patru ani in parlament si votata in ultimele saptamani inainte de vacanta electorala. De calitate nici nu se poate vorbi deoarece nu au existat discutii, s-a votat cu viteza luminii.

4. Asigurarea reală a independenţei puterii judecătoreşti prin modificarea legilor cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, la Curtea Supremă de Justiţie, la Organizarea judecătorească şi la Statutul judecătorului.

Despre independenta justitiei vorbeste numarul si sumele de ordinul milioanelor de dolari SUA sau Euro pierdute la CEDO.

5. In vederea asigurării transparenţei actului guvernării se vor opera modificări ale legislaţiei în vigoare pentru transmiterea în direct la posturile naţionale de televiziune şi radio a şedinţelor plenare ale parlamentului şi a şedinţelor guvernului, precum şi publicarea pe paginile web ale parlamentului şi guvernului a stenogramelor lucrărilor acestor instituţii.

Transmisiunile in direct de la parlament au durat doau doi ani. La guvern nici nu s-a discutat. Tot Rosca a fost cel care a cerut sistarea kinoului din parlament.

6. Guvernul va înceta editarea ziarelor guvernamentale „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”.

De jure, respectivele ziare au devenit private, dar se cunoaste ca executivul continua sa le finanteze. Se vede si dupa politica editoriala.

7. Adoptarea unei noi redacţii a Legii cu privire la Curtea de Conturi.

Aici nu cunosc ce s-a intamplat. Poate ma ajutati voi.

8. Modificarea Codului Electoral în vederea schimbării modului de formare şi a componenţei nominale a Comisiei Electorale Centrale.

Si aici ca si la CCA, reforma a fost de ochii lumii. A fost o mica revolutie la CEC in vara lui 2007 cand partedele necoministe aveau majoritatea, dupa care s-a revenit la ce a fost odata. Important e ca in acest mandat PPCD a contribuit la modificarile din Codul Electoral in ceea ce priveste interzicerea blocurilor electorale, ridicarea pragului electoral si interzicerea persoanelor cu dubla cetatenie sa detina functii eligibile, toate aceste mudificari dezaprobate de Bruxelles si ambasadele acreditate la Chisinau.

9. Realizarea de modificări în legislaţie în vederea asigurării unei reale autonomii locale.

Nici pana astazi legea finantelor publice locale nu au fost adortata. Finantele sunt parte dintr-un pachet de trei legi dar esentiala pentru o autonomie funcionala.

10. Perfecţionarea legislaţiei privind serviciile secrete.


Ca si legea cu privire la procuratura, modificarile au fost doar de ochii lumii (a se citi ochii europenilor). Criticile din Vest nu s-au lasat mult asteptate.

3 comentarii:

Oleg Cucoreanu spunea...

Coditii sau conditii?

Anonim spunea...

Am dat urmatorul comentarii si pe Unimedia:
Valentina, citesti gandurile? Zilele astea cativa reprezentanti ai societatii civile isi scriau mesaje despre garantiile din 4 aprilie - adica cele 10 puncte - si ce s-a ales din toata povestea (ca era oricum de asteptat, asa cum vorbeam si in 2005).
VladL

valentina basiul spunea...

iaca de discutiile astea nu stiam. :) a fost o intamplare sa dau de decalogul lui Rosca