joi, 26 februarie 2009

Comuniştii umblă cu macaroanele prin raioane

Miercuri după-amiază tot Consiliul raional Briceni şi-a întrerupt activitatea şi s-a dus la o întâlnire electorală a PCRM care a avut loc în com. Larga. La eveniment a participat şi spicherul Marina Lupu, care a venit cu maşina de serviciu şi cu pază. De asemenea, la întâlnire au venit mai mulţi artişti notorii de la Chişinău, printre care fraţii Advahov, Zinaida Julea, Nelly Ciobanu şi Pavel Stratan. Martorii spun că dintr-o maşină care aparţine guvernului a coborât Andrei Porubin.

Localnicii povestesc că înainte de a veni Lupu la Larga secretarul primăriei şi cel al organizaţiei PCRM din localitate au rupt toate afişele electorale ale celorlaltor partide, iar la Casa de cultură s-au dat colete cu ajutoare umanitare bătrânilor singuratici şi invalizilor şi li se spuneau să voteze comuniştii. Potrivit funcţionarilor din primăria Larga, în colete erau: macaroane, făină, orez, zahăr, bomboane. Şi Tatiana Semeniuc, contabilă la primărie, a luat un astfel de colet pentru o vecină care stă la pat. „Nu ştiu ce era în cutie, era împachetat. Era foarte grea şi a trebuit să o duc cu maşina”, ne-a spus ea. Atât contabila, cât şi asistenta socială din primărie care a împărţit cutiile s-au eschivat să spună din partea cui este oferit ajutorul. Unii locuitori susţin că bătrânii au fost cumpăraţi şi cu câte 300 de lei.

„Şi în 2007 Lupu a fost la Larga. Atunci ne-a promis că va fi gazificată localitatea. După doi ani oamenii l-au întrebat de ce nu-şi respectă promisiunea. S-a făcut că nu înţelege întrebarea”, povesteşte directorul gimnaziului Vitalie Ştirbu. Poliţiştii care au însoţit alaiul au interzis oamenilor să fotografieze pe mai-marele ţării...

Paul Strutzescu, preşedintele Ligii pentru apărarea drepturilor omului (LADOM), a spus că distribuirea ajutoarelor umanitare în perioada electorală este o tradiţie mai veche. „Cunoaştem cu toţii că în ultima vreme au venit mai multe ajutoare umanitare la guvern, evident că ele vor fi repartizate de agenţii guvernului în teritoriu. Noi sugerăm autorităţilor să se abţină de la acest lucru, pentru a evita un dezechilibru de forţe”, a menţionat Strutzescu. Preşedintele LADOM consideră că organizaţiile care monitorizează alegerile sunt îngrijorate şi de utilizarea masivă a resurselor administrative de către PCRM. Totodată, Strutzescu a sugerat că în astfel de cazuri ar trebui să se implice şi ceilalţi concurenţi electorali, cu sesizări la CEC şi contestări în instanţă.

Niciun comentariu: