Chiar dacă luni Comisia Electorală Centrală a atras atenţia partidelor politice să se abţină de la declaraţii şi acţiuni electorale, azi guvernul a făcut campanie pe banii publici. Executivul a desfăcut larg sacul bugetului şi a împărţit bani în toate părţile.
Guvernul a decis mărirea salariilor pentru toţi bugetari începând cu 1 ianuarie 2009 şi anume vor fi beneficia de majorare angajaţii din învăţământ, ştiinţă, unităţi sanitare, asistenţă socială, cultură, artă, sport, precum şi militarii. Dar mai ales guvernul Grecianîi a devenit brusc generos cu dascălii care ameninţau cu grevă. Pentru aceştia executivul a gândit simplu şi cu bătaie lungă: prima majorare se va face la 1 ianuarie, cu circa 15-20%, o a doua majorare se va face la 1 aprilie, cu 18 la sută, şi o a treia majorare se va face la 1 septembrie, cu peste 19%. Sergiu Sanciuc, viceministrul Economiei şi Comerţului i-a ameţit pe jurnaliştii cu cifre. El a spus că la anul pe vremea asta un pedagog cu studii superioare va avea peste 4000 de lei (!) şi că guvernul îşi va modifica întregul sistem de salarizare astfel încât să-i atragă pe tinerii specialişti în şcoli. Potrivit lui, începând cu septembrie anul viitor nu va mai exista o discrepanţă atât de mare dintre salariile tinerilor specialişti şi cei cu vechime în muncă. Guvernul va modifica cotele de salarizare iar toţi profesorii cu studii superioare - şi cei tineri, şi cei cu vechime în muncă -, vor avea un salariu de bază de 2200 de lei, la care se va adăuga sporul pentru vechime, cel pentru dirigenţie ş.a. Conform nou sistem, salariile ar urma să se majoreze în fiecare an, la 1 septembrie, iar salariul mediu va fi egal salariului mediu pe economie. Pentru toate majorările guvernul zice că va cheltui 600 de mln. de lei, bani prevăzuţi în bugetul pentru 2009.
„Noi trebuie să fim foarte pragmatici în luarea deciziile, să fim foarte calculaţi şi foarte rezervaţi fiindcă salariile pe care noi le propunem parlamentului spre adoptare trebuie să aibă şi suportul respectiv şi niciodată, Doamne fereşte, să nu ne pomenim în situaţia când o să facem promisiuni de salarii şi să nu avem posibilitatea să le achităm. S-a calculat mai mult în această perioadă pentru a veni cu nişte propuneri echilibrate nu aşa cum s-a cerut foarte populist, majorarea cu 100 sau cu 50 de procente”, a declarat prim-ministrul Zinaida Grecianîi.
Tot azi, guvernul a alocat aproape un milion de lei pentru acţiuni stataliste organizate de instituţii apropiate guvernării: 450 de mii de lei pentru Biroul de Relaţii Interetnice care va organiza la 12 -14 octombrie Congresul al III-a al diasporei moldoveneşti; 75 mii – pentru organizarea, „la finele lunii octombrie sau începutul lui noiembrie”, a Congresului al V-a al veteranilor din RM; 250 de mii – pentru organizarea spectacolului de consemnare a jubileului de 80 de ani a scriitorului Ion Druţă. La toate trei urmând să participe preşedintele V. Voronin. Apropo de Congresul diasporei, în nota informativă se spune că „împlinirea a 650 de ani de la întemeierea statului moldovenesc vor deveni ideea de bază a acestor acţiuni, care vor consolida diasporele moldoveneşti întru păstrarea valorilor naţional-culturale şi spirituale ale poporului moldovenesc”.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
Să înţeleg că de azi înainte însăşi prezenţa la birou a miniştrilor va fi, în viziunea Dvs, campanie electorală?
Sau chiar credeţi că cititorii lui Druţă, veteranii rămaşi şi diaspora moldovenească este electoratul ţintă al comuniştilor? Şi dacă profesorii cer mărirea salariilor şi guvernul acceptă revendicările acestora asta e demn de critică?
Sunt atîtea lucruri de criticat la guvernarea comunistă, chiar e o minune cum poţi da în aşa hal alături...
Nici un ziar în Moldova - doar gazete de partid :(
De fapt, promisiunea ministrului Sainciuc se interpretează cam aşa: staţi cuminţi nu vă implicaţi în greve tot semestrul cam până la 1 ianuarie, pentru că atunci vă dăm ceva, aşa fără nicio legătură cu alegerile din februarie/martie, iar pe urmă dacă vin alţii cereţi de la ei. :)))
În plus cele 20% din 1 ianuarie reprezintă o indexare, nicidecum o majorare.
nu am nimic cu scriitorul Druta si nici cu concetatenii nostri stabiliti peste hotare, dimpotriva ii compatimesc pentru ca sunt folositi. ma deranjeaza ca cei din diaspora vin pe banii lor la Chisinau si in loc sa discute probleme reale Stepaniuc o sa le citeasca din istoria lui. iar faza cu salariile e mai mult decat evidenta ca este un truc electoral. uite acolo e bomboana si daca veti fi cuminti va vom dao.
Trimiteți un comentariu