marți, 17 februarie 2009

Primele sapte zile de campanie electorala

A trecut o saptamana de cand primele noua partide au fost inregistrate la Comisia Electorala Centrala, moment care a dat startul campaniei electorale. In acest timp scurt am inteles ca partidele politice se vor bate pentru fiecare cetatean. Deci fiti atenti acum noi suntem cei importanti.

In cateva zile oameni obisnuiti, neinteresati de politica, au fost asaltati de tot felul de apostoli cu inimi sau seceri pe la usele apartamentelor sau caselor. Mai mult, preaiubitul nostru Bombonel - Vasile Tarlev a trecut la alte tehnici electorale si ne-a trimis SMS-uri sa ne ureze ca dragostea sa infloreasca in inimile noastre si sufletul sa va fie plin de bucuie. Tare poetic, nu-i asa?

Din ce am reusit sa vad/ aud pe strazi, TV si la barfe, in campanie au intrat doar cateva partide: AMN si PLDM, care au umplut toate gardurile cu afise din chiar primele zile. Lor li s-a alaturat PDM care a pus in tot orasul panouri publicitare. Si cam atat. La TV am vazut spoturile PDM si PLDM. PDM merge cu sloganul Meriti mai mult, dupa mine unul reusit, iar PLDM - Verde pentru Moldova. Ambele partide spun acelasi lucru gata cu PCRM, noi meritam mai mult, libertate, dreptate, adevar, incredere etc.

Sigur ca PCRM si PPCD nu au nevoie sa trudeasca din greu la sloganuri si spoturi publicitare. Au o armata intreaga de oameni care fac asta la televiziunile lor "personale". Am vazut un spot luuuung la NIT, de 20 minute, care este rupt pe bucatele si dat si ca stiri si la M(u)1 si in care se spune cat de bine am inceput sa o ducem de cand Vladimir Nicolaevici cu gasca a venit la putere. Lucruri pe care le-am auzit de atatea ori - atatea scoli, gradinite, spitale, biserici au fost renovate/ redeschise, de atatea ori s-au marit salariile, pensiile, bursele, alocatiile. Si dupa opt ani de guvernare PCRM face referire cu 2001. Deja-vu, nimic interesant. Manusa lui Iordan din 2007 era mai originala. Sloganul PCRM e Partidul transformarilor contra partidului crizei. Da nu va ganditi la criza mondiala cu care se confrunta toata lumea, ci criza din R. Moldova anului 2000. Un alt slogan al PCRM spune ca Moldova europeana o construim impreuna. De fapt, aceasta tema o ragasim la mai toate partidele. S-ar putea sa fie subiectul-cheie al alegerilor din 2009. Am vazut pe YouTobe un spot al PL tare simplut. Vrei un UE fii cu PL, zice acolo. Si AMN are slogan Eurointegrare cu AMN la guvernare.

Inceputul e interesant, sa vedem ce o sa fie mai departe. Va conta fiecare zi si ceas pierdut in folosul partidului. Asa ca cei care au intrat mai greoi in joc trebuie sa recupereze.

Un comentariu:

... spunea...

astept cind va aparea la orizont si PL...
Primele trei partide care au inceput campania electorala au slogame destul de bune in special PLDM (dupa parerea mea) dar interesant este ca toate trei se declar impotriva actualei guvernari..