marți, 24 februarie 2009

Salarii majorate doar pe jumătate

Guvernul recomandă şefilor de direcţii raionale învăţământ şi finanţe să strângă cureaua, iar majorarea de salariu promis pentru dascăli, începând 1 ianuarie, de 15-20% a fost redusă tacit la vreo 10%. Luni toţi şefii de direcţii au fost convocaţi de urgenţă la Chişinău, unde li s-a spus că în R. Moldova, ca şi în toată lumea, situaţia e complicată şi că e crizei financiare.

Colindând V. Stepaniuc prin teritoriu cu agitaţia electorală, profesorii i-au reproşat că aşa şi nu au văzut salarii majorate, din care cauză acesta a dat ordin să se facă şedinţă de urgenţă, ne-au comunicat mai mulţi şefi de direcţii învăţământ din raioane. În plus, din cauză faptului că guvernul a adoptat cadrul legal cu întârziere, numai o jumătate dintre profesori şi educatori au ridicat salarii majorate. Cele mai multe obiecţii au fost din partea şefilor de direcţii finanţe. Dar li s-a promis că în câteva zile va fi transferată pe cont diferenţa pentru majorare. „Ministerul finanţelor îndeamnă să strângem curelele. De exemplu, până acum şefii de grădiniţe aveau două niveluri de stimulare: supliment pentru funcţia de manager şi supliment pentru gradul didactic. Ni se recomandă să nu mai acceptăm susţinerea gradelor pentru şefii de grădiniţe”, povesteşte Ghenadie Donos, şeful Direcţiei de învăţământ de la Consiliul raional Soroca. O altă recomandare a vizat şi biletele de odihnă şi tratament din care se mai poate tăia.

Pentru a potoli revolta şefilor de direcţii, responsabilii de la Misterul Educaţiei şi cel al Finanţelor au făcut promisiuni electorale, anunţând că guvernul o să revină la majorări la 1 aprilie când urmează să se aplice o altă majorare. Potrivi Mariei Ciobanu, şefa Direcţiei de învăţământ din Nisporeni, din procentul anunţat anterior pentru majorări urmează să se taie. „Nu ştiţi că în RM este criză financiară şi că situaţia e complicată?, ni s-a adresat Nina Alexandrovna, aşa cum s-a prezentat. Dar asta nu mai este majorare”, a adăugat Ciobanu.

Amintim că în octombrie anul trecut guvernul a promis majorări în 2009 în trei etape, conform cărora un pedagog cu studii superioare urma să aibă în toamnă peste 4000 de lei. „Trebuie să fim foarte pragmatici şi foarte rezervaţi, să nu ne pomenim, Doamne fereşte, în situaţia când o să facem promisiuni de salarii şi să nu avem posibilitatea să le achităm”, a declarat atunci prim-ministrul Zinaida Grecianâi.

3 comentarii:

Anonim spunea...

În urma majorarării anunţate de Guvern, la USM de exemplu salariile s-au redus cu ~200-400 de lei la majoritatea profesorilor.

E destul să sunaţi la facultăţi pentru confirmare.
http://www.usm.md/

valentina basiul spunea...

am vorbit cu mai multi profesori care mi/au spus acelasi lucru. si uite asa salariu mediu ajunge la 300$

IMB spunea...

pai daca observati, acum fiecare partid promite majorarea salariilor ... fara sa ne puna insa de unde vor lua banii ...