luni, 9 februarie 2009

Zece minute pentru a vota în Chişinău

Sunt primul cetăţean din sectorul Botanica al capitalei care am depus astăzi o cerere pentru a vota în Chişinău, nu în satul unde am viza de şedere permanentă. Procedura este foarte simplă şi nu mi-a luat decât zece minute. Cu toate acestea, se pare că tinerii ca mine, care studiază sau muncesc în capitală, nu sunt informaţi despre această posibilitate.

Prevederea potrivit căreia orice cetăţean poate să solicite modificarea locului de vot a fost introdusă în Codul Electoral în 2006, dar va fi pusă în practică, pentru prima dată, la alegerile din acest an. Conform Codului Electoral, astfel de cereri pot fi depuse în primele 15 zile de campanie, adică până la 18 februarie, la preturile sau primăriile în care locuieşte de facto omul. În cerere se va scrie că subsemnatul are domiciliu permanent în locul X, dar în ziua alegerilor se va afla în locul Y. Acelaşi model de cerere este valabil şi pentru cetăţenii RM cu domiciliu permanent în localităţile din stânga Nistrului, necontrolate de autorităţile constituţionale.

Şi la pretura sectorului Centru fusese depusă o singură cerere. Dintre toate preturile de sector doar la Centru există un program de informare a populaţiei (
http://www.chisinaucentru.md/). Potrivit pretorului Vladimir Şarban, au fost puse anunţuri la toate întreprinderile, instituţii de învăţământ, cele medicale, oficii poştale şi de poliţie. Cu toate acestea, spiritul civic deocamdată lipseşte. „Nu sunt sigur că o să avem prea multe cereri”, ne-a spus Şarban. Unul dintre motive ar fi lipsa unei evidenţe a tinerilor care învaţă sau muncesc la Chişinău, dar nu au acte prin care ar dovedi că locuiesc în capitală. Potrivit lui Şarban, problema este veche şi se discută doar în preajma campaniilor electorale.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Salut Valentina.
Imi poti spune te rog unde anume ai fost in sectorul Botanica si ai depus cererea, deoarece eu tot locuiesc la Botanica dar am viza de sedere in satul natal?
Multumesc anticipat.

valentina basiul spunea...

te duci la Pretura Botanica (str. Teilor aproape de Independentei), et. 5, bir 505. scrii o cerere de mana sau descarci un model de pe site/ul Preturii Centru. in cateva minute iti spune la ce sectie de votare o sa poti alege.
conteaza fiecare vot acum

Anonim spunea...

Multumesc mult.
Corect orice vot voteaza.